Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeto u sabornici

Drama u Saboru: Prepirka oporbe i SDP-a oko kvoruma

Sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
05.07.2013.
u 13:17

Nakon što je predsjedavajući Nenad Stazić zatražio utvrđivanje kvoruma i nakon što je stručna služba izbrojila da je u sabornici 77 zastupnika, a 76 je potrebno za glasovanje, oporba je utvrdila da kvoruma ipak nije bilo

Svi oporbeni zastupnici napustili su danas sabornicu u trenutku kada se počeo dopunjavati dnevni red s opravdanjem da je prije toga predsjedavajući trebao tražiti utvrđivanje kvoruma. Nakon što je predsjedavajući Nenad Stazić zatražio utvrđivanje kvoruma i nakon što je stručna služba izbrojala da je u sabornici 77 zastupnika, a 76 je potrebno za glasovanje, oporba je utvrdila da kvoruma ipak nije bilo, jer je među tih 77 prebrojanih zastupnika i dvoje novih, Hrvoje Nekić i Marijana Živko koji su tek trebali položiti zakletve kao zamjene SDP-ovih europarlamentarki.

HDZ-ov Gordan Jandroković vratio se u sabornicu kako bi zatražio pojedinačno prebrojavanje da bi se utvrdilo postoji li kvorum ili ne, a nakon prepirke sa Stazićem koji mu je oduzeo riječ i optužio ga da remeti mir u sabornici, njegov stranački kolega Davorin Mlakar zatražio je stanku uime Kluba HDZ-a, a pridružio mu se i Igor Dragovan u ime Kluba SDP-a.

– Stanku smo zatražili da bismo imali prilike reći nešto o vašem najnovijem načinu vođenja sjednice. Legitimno je pravo svakog kluba zastupnika da tražimo utvrđivanje kvoruma. U prvom trenutku kada se govorilo o broju potrebnom za glasovanje u Saboru je bilo 77 zastupnika, od čega je dvoje tek trebalo položiti zakletvu. Dakle, bilo vas je 75, što je nedovoljno za donošenje odluka, nedostajao vam je jedan glas – objasnio je Davorin Mlakar te dodao kako bez obzira na Stazićeve sarkastične primjedbe treba poštovati Poslovnik i osnovne demokratske procedure.

– Na ovaj način silovati demokraciju je potpuno neprihvatljivo. Ovo je sukob s osnovnim pravilima pristojnosti i osnovama demokracije. Vraćate nas u 19. stoljeće – prigovorio je Mlakar, no Stazić mu je odgovorio da su prebrojavanje napravile stručne službe koje to oduvijek rade i kojima nije imao razloga ne vjerovati.

– Možda je vaš prijedlog da vam oporba uopće ne treba i da se izjašnjavamo dopisnim glasovima, ali na ovaj način silovati demokraciju potpuno je neprihvatljivo. Ovo je sukob s osnovnim pravilima pristojnosti i osnovama demokracije. Vi želite biti druga drukčija vlast, i jeste, ali ona koja nas korak po korak vraća u 19. stoljeće, vraćate nas na bizantinski način ili na vaš nordijski model upravljanja – prigovorio je Mlakar. Stazić mu je odgovorio kako saborski Poslovnik nije prekršen te kako su prebrojavanje napravile stručne službe koje to oduvijek rade i kojima nije imao razloga ne vjerovati.

Uime Kluba SDP-a Igor Dragovan je rekao kako je ovo prvi put u povijesti da se radi opstrukcija na verifikaciji novih zastupnika, što je sramotno.

– HDZ je kao stranka na suđenju zbog korištenja crnih fondova i financiranja stranke iz javnog novca, bivši predsjednik vaše stranke je na suđenju u nekoliko procesa, neki iz vaših prvih klupa otišli su jer su priznali da su počinili kriminalne radnje. Zbog svega toga ispod svake je razine da vi nas optužujete za kršenje demokracije. Danas ste pogrešno izbrojili, zar bismo i mi sutra trebali napustiti sabornicu kada vaš novi zastupnik dođe u Sabor – kazao je Dragovan te dodao kako je napuštanje sabornice i traženje kvoruma legitimno pravo svih zastupnika, no moraju biti u pravu.

Mlakar je utvrdio da je Stazić povrijedio Poslovnik jer nije prekinuo Dragovana u njegovu izlaganju.

– Niste ga prekinuli i rekli mu da ne govori o temi. A njegove opservacije o crnim fondovima, trebao bi znati gdje takva saznanja može iznijeti. A trebalo bi reći i gdje su novci od nekretnina koje je SDP naslijedio od partije i poslije ih prodavao – kazao je Mlakar, a Stazić mu je odgovorio da je on govorio o čemu je htio, pa je jednako pravo imao i Dragovan.

Nakon toga zastupnici su nastavili s glasovanjem, no oporba je opet napustila sabornicu tako da su svi zakoni izglasovani bez njihovih glasova.   

>> Mesić: Vladajući žele uspostaviti kontrolu medijskog prostora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije